Да си вечно на диета не е решение. Разбери защо!

30 January 2017
Да си вечно на диета не е решение. Разбери защо!

Много ми се иска секция “Новини” на сайта guging.bg да се превърне в нещо като блог. В нещо “като” блог е доста точно определение, защото нямам претенциите да пиша добре, нито пък съм убедена, че всяка седмица мога да доставям качествено съдържание, от което пък вие - читателите, се интересувате и търсите. И тъй като знам, че времето на всички е ценно, няма да губя вашето в лирически отклонения. 

Днешната статия е на тема хранене. Знам, че почти всеки от вас се пита какво трябва да ям, за да:
- отслабна
- поддържам форма
- бъда здрав.

Аз съм от тези, които винаги първо се питаха какво да ям, за да отслабна? И след 12 години търсене мисля, че намерих своя отговор! И той е ясен и за момента категоричен - от всичко, но в премерени количества. Нямам претенции да съм нутриционист или гуру в областта на храненето. Имам претенции към моето тяло и усилията, които аз полагам то да е здраво, право и да ме слуша без да се оплаква, когато седи изправено повече от 1 час, стои седнало повече от 4 часа или ходи 2 часа. 

Все още мисля, че съм в категория “млад човек” и затова смятам, че тялото ми не трябва се обажда, особено ако се грижа добре за него. 
Откакто реших да зарежа корпоративния свят и да се отдам на спорт, предавайки моите заряд и настроение и на други с цел да ги правя щастливи, си казах, че това вечно да съм на диета не е решение. 

Започнах да се храня по точкова система, която ми позволява да хапвам от всичко, но все пак с граници. Сама избирам дали да дам 10 от своите точки за 5 парчета шоколад или да си ги запазя за 2 чаши вино (който ме познава знае колко много обичам виното :)). Тук е редно да спомена, че ако искате да отслабнете по-бързо, трябва да спрете да пиете (наистина). Алкохолът не дава нищо на организма освен тонове калории (и наслада, де:)), които човек не може да изгори, ако всеки ден не тренира поне по 1 час и пак много зависи от погълнатите количества алкохол. 

Навлизайки в дебрите на спорта, започнах да чета специализирана литература и статии в признати сайтове. Записах се на няколко курса в различните платформи за онлайн обучения и всички те казват едно - яжте всичко, но в премерени количества. Организмът ви не трябва да бъде ограничаван от въглехидрати например, защото ако тренирате няколко пъти в седмицата, енергията няма да ви стига. Не може да го лишавате и от мазнини - просто избирайте правилните. Вместо пакетче чипс, си изпечете картофи на фурна. Мога да ви гарантирам, че стават много сходни с пържените (които ако някой каже, че не обича лъже само себе си), а са в пъти по-здравословни. Направете си и домашно гуакамоле за дип. И да, яжте картофи - те не са забранени, както повечето диетолози и нутриционисти и други проповядват като виждане. Въглехидратите са тема, за която може да се пише и говори много, така че някой друг път ще я разгледам по-подробно, по лаишки.
Протеините няма да ги коментирам, тъй като всички ядете такива, за да отслабнете, но и тук е важен изборът на протеин. Избирайте чисти меса, риба и бобови растения (за който не знае бобът, лещата и всички бобови са много богат източник на протеини и фибри). Ако сте фенове на пилето - препоръчвам ви да избягвате това в масовата магазинна мрежа. Аз лично смятам, че пилетата са блъскани с хормони и антибиотици. Ако можете да субсидирате баба си да ви гледа пилета на село - давайте и ми дайте моля нейни координати да си поръчам и аз. И сега да не решите, че не ядем пиле - просто го подбираме по-внимателно.  

Истината е, че за да отслабнете, трябва да сте готови да положите усилия и то в дългосрочен план. 
Да сте готови да видите резултати не след първата седмица, а след първия месец, да не се отказвате, а да тренирате, да сте борбени, да си готвите вкъщи вместо да ядете нещо набързо по обяд или вечеря. 
            И сега чувам звучното - “Ама, аз нямам време”… 
            Моят отговор: - Имате! Всичко е въпрос на желание, а не на оправдание. 

Аз не съм започнала да готвя откакто не ходя на работа от сутрин до късни доби, а от поне 10 години. В 90% от случаите си ходя някъде с кутийката (има живи свидетели, които могат да го потвърдят). И сега да не решите, че цял живот ще ядете от пластмасова/стъклена кутия за храна - не. Аз излизам, ям, пия и се веселя. Животът е един и тряба да се живее както трябва - а именно с емоции, спомени, пътувания, вкусна храна и хубаво вино - always. Правейки тези избори, аз наблюдавам прогреса си, който не е видим за всеки с просто око, но е видим за хората, които искат да го видят и тези, които са готови да се променят.

Този текст е за хората, които цял живот се борят с килограмите, хората като мен, а не за хора които са слаби  (някой и доста отпуснати, без никой да се сърди моля) и изяждат един шоколад, 3 парчета торта, 10 бонбона или 2 бургера без да сложат граница и не разбират шишковците, които вечно се ограничават. Като цяло да изядеш горе описаното наведнъж (всеки един компонент по отделно) е все едно да стреляш с гумени куршуми в тялото си - не умираш, ама имаш синини и ти е гадно (доста при това). Ясно е като бял ден - мили хора, това е вредно откъдето и да го погледнете (само се замислете за количествата захар, които са необходими за направата на един шоколад), и е въпрос на малко воля да сведете единия шоколад до няколко парченца, 3-те парчета торта до 1 и т.н. И за ваше сведение бабите ви не са яли по толкова, нито дядовците ви, нито вашите. Редно е и вие да не го правите, ако искате тялото ви да ви слуша. 

Важно - яжте когато ви се яде, без да се тъпчете. Научете се да не преяждате (това е един от основните проблеми на човечеството в днешно време), хранете се по-бавно и по-често - 5 пъти на ден, от които имате 3 основни хранения и 2 по-малки. Опитвайте се винаги да си носите плод, зеленчук или малко пакетче (ключовото е малко) със солети или нещо подобно. Няма да се лъжем, 98% от хората обичат тесто. Избягвайте залъгването с високо енергийни и въглехидратни храни - вафли, шоколади, барчета и каквото друго там се сещате. 

В основата на всичко е това да проумеете, че го правите за себе си, а не за да се харесате на някой друг. Когато прибягвате до хладилника или шкафа със сладко, това ви действие вреди само на вас. Никой друг не го е грижа дали вие сте яли нещо, което не си заслужава калориите или не. Трябва само и единствено вас да ви е грижа.
А сега до всички - огледайте се около вас и вижте колко хора с наднормено тегло има, а вие с такова ли сте? А случайно да ви боли нещо? Ако отговорът е да, елате да поскачаме за здраве, който иска - и за резултати.

И тъй като статията стана дълга и не знам колко от вас вече изгубих, ви обещавам в следващата да напиша примерното си дневно меню, а в него има сладолед, вино и пълнени картофи с телешка кайма и домашно гуакамоле - гадно, а?
И не забравяйте. Тренировките са 20% от всичко! Останаха едни 80% за храненето. И мързеливите от вас ще си кажат е то явно и само с хранене може. Моят отговор - не, не може. Изпробвала съм го на гърба си - имам три сваляния от по 10 килограма за по 2-3 месеца, т.е. общо 30 кг.  Всичките те бяха неуспешни. Изводите си правете сами. Аз ви чакам в залата с вода, добро настроение и почти 7 свалени килограма за 4 месеца. Запазете батут на guging.bg и направете скок напред към вашето ново тяло и самочувствие.

Let’s jump. Find joy. Get fit.

Партньори

  • Multisport

Този сайт използва „бисквитки” за подобряване фукционалността си и за целите на анализа на трафик.
За повече информация прочетете ТУК.

ОК